Romët pas tërmetit përballen me diskriminim dhe krime të urrejtjes në Turqi

Të fundit

Brejdon Xhavara
Brejdon Xhavara
Brejdon Xhavara, është gazetar dhe aktivist i komunitetit rom dhe egjiptian në Shqipëri.

Që nga tërmeti i 6 shkurtit në Turqinë Lindore, përpjekjet e ndihmës emergjente në rajonet e prekura kanë humbur kryesisht të margjinalizuara Komunitetet Rome , Domari dhe Abdal (zakonisht të referuara si Ciganë). Këto grupe shpesh jetonin në banesat më të varfra dhe rrjedhimisht kanë qenë ndër më të prekurit, me lagje të tëra duke u shkatërruar dhe komunitete të tëra të pastrehë. Ndërsa gjeografia dhe varfëria e racizuar kanë një rol për të luajtur në këtë (me shumë komunitete që janë të vështira për t’u arritur për përpjekje ndihme), këto grupe gjithashtu duhet të përballen me diskriminimin e drejtpërdrejtë nga autoritetet, nga vullnetarët dhe nga anëtarët e publikut.

Në të njëjtën kohë, rastet e racizmit, diskriminimit dhe krimeve të urrejtjes kanë shpërthyer kundër atyre të identifikuar si ‘Ciganë’ në Turqi. Aktivistët romë në rajon kanë dokumentuar dëbime të shumta me forcë nga strehimoret e urgjencës, mohimin e aksesit në strehim, largimin e familjeve nga shtëpitë e zisë dhe mohimin e ushqimit dhe ujit për familjet që vullnetarët quhen “ciganë të pistë”.

Përpjekjet selektive të ndihmës lënë jashtë Romët, Domin dhe Abdalët

Organizata partnere e ERRC-së , Romani Godi , ka konfirmuar raste të ndërprerjeve të ndihmave në zonat me popullsi të njohur të romëve, domeve dhe abdalëve . Pavarësisht garancive nga qeveria turke dhe autoritetet lokale se të gjithë po ndihmohen në mënyrë të barabartë, shumë nga këto komunitete janë në prag të urisë pa akses në ndihmën bazë. Mahmut Karalar , një politikan lokal nga komuniteti Abdal në Gaziantep, përshkroi situatën e njerëzve të tij në qytetin e tij për lajmet lokale: “Njerëzit po vdesin nga uria këtu. Nuk ka bukë, ujë, tenda. Njerëzit tanë janë të mjerë. Këtu nuk ka vend për të fjetur. Ministri ynë thotë se të gjithë po ndihmohen, por njerëzit këtu nuk kanë marrë asnjë ndihmë”.

Göktan Yıldırım është një aktivist nga Shoqata e Studimit të Kujtesës Rome, e cila ka punuar në rajonin e prekur që në ditët e para pas tërmetit. Ai ka punuar për të siguruar ushqim dhe gjëra thelbësore për komunitetet e mbetura jashtë përpjekjeve humanitare. Ai përshkroi shkallën e shkatërrimit në komunitetet Domari dhe Abdal , si dhe diskriminimin me të cilin janë përballur që nga tërmeti:

“Qytetet e goditura nga tërmeti ishin vendet ku jetonin popullsia më e përqendruar e Domit dhe Abdalëve . Pothuajse të gjitha lagjet e tyre u shkatërruan. Në ditët e para pabarazia nuk ishte e dukshme. Dom dhe Abdal gjithashtu shprehnin problemet që të gjithë ndau: ndihma nuk erdhi, shteti nuk erdhi…Pas tre ditësh, kur njerëzit e Domarit filluan të shihnin zyrtarët publikë, zyrtarët publikë nuk i shihnin, dëgjuam pothuajse nga të gjithë se ndihma nuk u dha, se ata u hoqën nga çadrat e Gjysmëhënës së Kuqe, nga tribunat e hapura nga bashkia, ku akuzoheshin si grabitës”.

E djathta ekstreme përfiton nga tërmeti për të sulmuar grupet minoritare

Ndërsa racizmi strukturor kundër të mbijetuarve të tërmetit vazhdon, grupet e së djathtës ekstreme kanë shfrytëzuar vështirësitë dhe frikën pas tërmetit për të nxitur dhunën kundër komuniteteve rome, Domari dhe Abdal (si dhe refugjatët sirianë).

Ka pasur sulme të shumta të regjistruara në të gjithë vendin kundër këtyre grupeve nga aktivistët Romani Godi , shpesh të nxitura drejtpërdrejt nga e djathta ekstreme, të cilët gjithashtu kanë akuzuar publikisht romët, dom dhe Abdalët për plaçkitje. Një nga zërat më të zëshëm të ekstremit të djathtë ka qenë Ümit Özdağ , lideri i Partisë ekstreme nacionaliste të Fitores në Turqi . Ai ka përdorur platformën e tij për të akuzuar pakicat etnike në Turqi se kanë përfituar nga fatkeqësia duke plaçkitur dhe vjedhur ndihma. Në këtë postim në Twitter ai ndau një video që tregon Abdalët dhe Sirianët duke mbledhur ndihma humanitare, për të cilën ai komentoi se turqit etnikë tani janë “njerëz të klasit të dytë” në Turqi. Përveç gjuhës së urrejtjes, Özdağ ka kërkuar gjithashtu që policëve dhe ushtarëve në rajon t’u jepet urdhra për të qëlluar plaçkitësit (për të cilët ai në përgjithësi supozon se janë romë dhe sirianë) në sy. Megjithëse nuk ka të ngjarë të jepen urdhra të tillë, punonjësve të policisë dhe bashkisë në rajon u është dashur pak inkurajim për të keqtrajtuar të mbijetuarit romë, Domari dhe Abdal të tërmetit, ose për të mbyllur një sy ndaj krimeve të urrejtjes të kryera kundër tyre.

Diskriminimi nga policia, punonjësit e bashkisë dhe punëtorët vullnetarë

Kryetari i Qarkut të Hatajit Dörtyol , Veysel Demir, i cili është vetë Abdal , përshkroi se si policia i mohoi komunitetit të tij aksesin në ndihmë, abuzoi në mënyrë racore me familjen e tij dhe i sulmoi ata me sprej piper:

“Këtu shpërndahet ndihma nëpërmjet mukhtarit [kryetari i zgjedhur i lagjes ] dhe zyrës së guvernatorit të qarkut, por ka edhe qytetarë që vijnë këtu për të kërkuar ndihmë”, tha Demir në një intervistë për mediat lokale. “Njerëz nga familja ime shkuan dhe kërkuan për ndihmë.Ka kërkuar vetëm ujë.Na diskriminoi sigurimi te dera dhe policia.Nuk na dhanë ujë dhe kur policët na thanë ‘je kanibalë’ dhe ‘je hajdutë’. shpërtheu një sherr…Na trajtuan si kriminelë dhe qëlluan në ajër dhe na spërkatën sprej piper…A nuk kemi të drejtë të kërkojmë edhe 3-5 shishe ujë?A duhet të të jemi nën rrënoja që të na ndihmojnë? Ata nuk na shohin as si viktima të tërmetit.”

Demiri bëri një kallëzim penal për diskriminim, por pranon se nuk pret shumë për të. Diku tjetër, aktivistët Romani Godi kanë dokumentuar krime të shumta të dhunshme të urrejtjes kundër romëve, domeve dhe abdalëve ndaj të cilave autoritetet në dukje mbyllin një sy. Në Adıyaman , një grua Domari , shtëpia e së cilës u shkatërrua dhe humbi të afërmit në tërmet, tha për mediat turke: “Të gjithë na shikojnë ndryshe… Dikush më shau kur shkova për të blerë dru zjarri. Ai madje u përpoq të më rrihte. Ai më shau pas shpine duke më quajtur bir kurve, madje erdhi të më rrihte, këto gjëra i bëjnë sa herë që shkojmë të marrim ujë dhe ushqim.”

Göktan Yıldırım ndau histori të ngjashme nga rajoni i popullit Domari që në mënyrë rutinore i nënshtrohej gjuhës së urrejtjes dhe trajtimit diskriminues nga publiku si dhe punonjësit vullnetarë të ndihmës: “Domët që kërkuan një tendë në Gaziantep u përzunë. Në Urfa ata u kthyen duke thënë “Ju jeni hajdutë”. Kur kuptohet se ata janë ciganë, ata dëbohen menjëherë. Ata mund të hyjnë në tenda dhe ushqim në disa pjesë të Antepit, por në pjesë të tjera mund të kenë akses në ushqim vetëm përmes solidaritetit [OJQ-ve]. Për shembull, kur ata shkuan në një qendër ndihme në Adiyaman , si viktimat e tjera të tërmetit ashtu edhe shpërndarësit e ndihmave i dëbuan sepse thanë: ‘Ciganët po bastisin vendin, ne nuk mund të hamë sepse ata po hanë këtu’.

Komunitetet në nevojë për të drejtat e njeriut dhe ndihmë humanitare

Shkalla e katastrofës për komunitetet Rome, Domari dhe Abdal në rajon nuk mund të mbivlerësohet. Përderisa puna solidare nga aktivistët dhe OJQ-të lokale ofron një minimum ndihme për këto komunitete, ajo nuk mund të mbahet për një periudhë të gjatë kohore dhe situata po përmirësohet pak për këto komunitete që kanë humbur gjithçka nga tërmeti. Monitorimi dhe veprimi i të drejtave të njeriut është i nevojshëm krahas ndihmës humanitare për të siguruar trajtim të barabartë për popullin romë, domari dhe abdal në rajon. Pa të, shumë njerëz do të vuajnë në javët dhe muajt e ardhshëm ndërsa përpiqen të bashkojnë jetën e tyre përsëri.

 

 

 

Më të lexuarat