Romët përballen me racizmin mjedisor në një kohë katastrofe klimatike

Të fundit

Community Reporters Albania
Community Reporters Albaniahttps://reportersalbania.com
C.R.A është një organizatë jo-fitimprurëse e cila ka qëllim të promovojë gazetarinë qytetare në Shqipëri. Misioni i Community Reporters Albania është të raportojë çështjet sociale të thelluara me natyrë investigative.

“Njerëzimi është si akulli dhe ai akull po shkrihet shpejt,” ishte paralajmërimi i tmerrshëm përfundimtar nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres , ndërsa Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) dha alarmin për ndikimet e pakthyeshme, fatkeqësitë në kaskadë dhe katastrofa të afërta.

Ndërsa IPCC paralajmëron botën se “dritarja e mundësive për të siguruar një të ardhme të qëndrueshme dhe të qëndrueshme po mbyllet me shpejtësi”, e vërteta është se racizmi sistematik ka siguruar që për shumë romë ajo dritare e veçantë nuk ishte e hapur kurrë. Ndërsa komunitetet e varfëra në Jugun Global janë më të goditura nga ndërprerja e klimës, një raport i fundit i ENAR zbuloi se si minoritetet në Evropë janë të ndikuar në mënyrë specifike dhe në mënyrë disproporcionale:

“Për të qenë i qartë, ky nuk është ndonjë kërcënim i ardhshëm për këto komunitete. Shumë lëvizje evropiane të klimës diskutojnë marrjen e masave për brezat e ardhshëm, por kriza klimatike po shpaloset këtu dhe tani për shumë komunitete të racizuara.”

Në të gjithë rajonet ‘me shumë të pafavorizuara’ më të këqija të Evropës, komunitete të tëra romësh jetojnë në varfëri të thellë, shumë prej tyre janë të detyruar të jetojnë në afërsi të landfilleve ose zonave toksike. Ata shpesh janë të ndara në hapësirë nga pjesa tjetër e shoqërisë, duke jetuar në të ashtuquajturat ‘vendbanime’, lagje të varfëra ose kampe të improvizuara dhe u mohohet rregullisht qasja e barabartë në ujë të pastër dhe kanalizime, shpesh të ndërprerë nga furnizimet me ngrohje dhe energji elektrike të përballueshme.

Racizmi mjedisor me të cilin përballen romët në të gjithë Evropën, është gjithashtu i dukshëm në shpërnguljet e detyruara dhe dëbimet masive për t’i hapur rrugë gentrifikimit, turizmit ose projekteve të zhvillimit të korporatave. Kjo është një formë e qëllimshme strukturore e përjashtimit që shërben për të dëbuar komunitetet rome në vende përtej zbehjes, jashtë syve dhe mendjes, në vende të shkreta, pa infrastrukturë, transport publik ose shërbime.

Marrëveshja e gjelbër e kujt?

Në kontrast me paralajmërimet ogurzezë nga IPCC, Marrëveshja e Gjelbër Evropiane tingëllon jashtëzakonisht optimiste dhe gazmore, e shitur nga presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, si ” strategjia e re e rritjes së Evropës” që zvogëlon emetimet gjatë krijimit të vendeve të punës. E kompletuar me etiketa tërheqëse, si p.sh. si nxitja e ekonomisë rrethore, një strategji nga ferma për të forcuar, një strategji biodiversiteti dhe Pakti Evropian i Klimës, “ku secili ka një vend … secili duke ndërmarrë hapa në botën e tij për të ndërtuar një Evropë më të qëndrueshme”. Greenpeace i përshkroi masat e parashikuara në plan si “shumë të dobëta, gjysmë të pjekura ose të munguara fare” .

Ndërsa shqetësimet e Komisionit se “më të prekshmit janë më të ekspozuarit ndaj efekteve të dëmshme të ndryshimeve klimatike dhe degradimit të mjedisit” kanë nxitur lëvizjet tentative në Bruksel në ndjekje të ‘qëndrueshmërisë së drejtë’, faktorët racistë në lojë duhet ende të përshkojnë mendimin e politikës kryesore. . Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA) , në konferencën e saj të shkurtit 2023, u bëri thirrje politikëbërësve që të fokusohen në barazinë dhe angazhimin e grupeve vulnerabël në të gjitha fazat e planifikimit, zbatimit dhe monitorimit për të siguruar “që askush të mos mbetet prapa”.

EEA përmend se si ndryshimet klimatike ndikojnë ndryshe tek individët, komunitetet dhe rajonet, dhe grupet më të cenueshme, duke përfshirë të moshuarit, fëmijët, ata me status të ulët socio-ekonomik dhe problemet shëndetësore. Por nuk përmendet racizmi si një faktor që është vërtetuar se i bën disa grupe më të cenueshme se të tjerët.

Kur bëhet fjalë për pakicat, një përmendje e vetmuar se në disa vende romët janë të ekspozuar ndaj rreziqeve nga përmbytjet pasohet nga një sugjerim spekulativ se “kjo mund të tregojë se disa zona me rrezik më të lartë nga përmbytjet janë të banuara nga popullsi që nuk janë në gjendje ose nuk dëshirojnë të lëvizin në vende më të sigurta.” Një histori e racizmit mjedisor është zhdukur plotësisht; Në këtë përmendje kalimtare, implikimi i pakuptimtë dhe i paragjykuar është se romët mund të jenë thjesht ‘të pavullnetshëm ose të paaftë’ të lëvizin diku më të sigurt.

Në kërkimin qorre ngjyrash për një shoqëri rezistente ndaj klimës që nuk lë askënd pas, një shoqëri që kërkon “përpjekje drejt një shpërndarjeje të barabartë të përfitimeve dhe barrës së masave të përshtatjes”, duket se nuk ka vend për të pranuar ndikimin e racizmit sistemik që synon shoqërinë më të madhe të Evropës. pakicë etnike.

Kjo pikë qorre ngjyrash është ndoshta tregues i asaj që është përshkruar nga lëvizja #BrusselSoWhite dhe aktivistët e drejtësisë racore, si ‘ problemi i bardhësisë ‘ në Bruksel, si në institucionet e BE-së, ashtu edhe në lëvizjen mjedisore po aq të bardhë. Këta aktivistë paralajmërojnë se dështimi i ambientalistëve për t’u përkushtuar me të vërtetë ndaj antiracizmit dhe ndërsektorialitetit do t’u mohojë njerëzve nga komunitetet e racizuara dhe sistematikisht të margjinalizuara mundësinë për të qenë në ballë të luftës më të gjerë për drejtësi mjedisore. Sa i përket institucioneve, lënia e racizmit jashtë ekuacionit në ndjekjen e integrimit të ‘zgjidhjeve të barabarta të përshtatjes’ dhe ‘përshtatshmërisë së drejtë’ mbart rrezik të madh që miliona romë në të gjithë Evropën – shumë prej të cilëve janë ndër më të cenuarit në krizën klimatike – do të në fakt të ‘lënë prapa’.

Sulukule: një shëmbëlltyrë e hidhur për kohët tona

Historia e shkatërrimit në vitin 2010, të lagjes historike Romani Sulukule në Stamboll, është një nga shembujt më famëkeq të racizmit mjedisor anti-rom dhe mund të qëndrojë si një shëmbëlltyrë për shumë gjëra që janë të gabuara për kohën tonë. “Përtëritja urbane” nënkuptonte rrënimin dhe shpërbërjen e një komuniteti historik rom, anëtarët e tij të shpërndarë në një mënyrë që u privuan nga rrjetet sociale, solidariteti dhe mjetet për të siguruar jetesën. Siç e përshkruan Martin Demirovski dhe Adrian Marsh ,

“Shtesat prej druri osmane të shkatërruara u shkatërruan me buldozer ndërsa turmat e popullit romë shikonin, për t’u zëvendësuar me vila neo-otomane, dykatëshe të kompletuara me parking për çdo familje. Një qendër tregtare dhe një qendër sportive plotësuan këtë zbutje dhe qendra e kulturës shumë e premtuar për romët që jetonin atje nuk u realizua kurrë. Alternativa për disa nga 3000 banorët ishte fshati Taşoluk, i sapondërtuar 45 kilometra larg Stambollit, ku familjeve prej shtatë anëtarësh iu ofruan 50 metra katrorë për të jetuar.”

Një vendim gjykate i vitit 2012 se projekti i rinovimit urban “nuk ishte në interesin publik” dhe në kundërshtim me ligjet e ruajtjes ishte rehati e ftohtë për mijëra ish-banorë romë, të zhvendosur shumë kilometra larg ose që jetonin në rrënojat e vendbanimit.

Raporti i fundit Fatkeqësi e panatyrshme nga Civil Rights Defenders ofron një përshkrim të rasteve gjyqësore, shumë të sjella nga ERRC, për të luftuar racizmin mjedisor kundër romëve. Procesi gjyqësor strategjik është një aspekt i rezistencës ndaj këtij bashkimi të pamëshirshëm dhe të pamëshirshëm të koprracisë neoliberale dhe paragjykimeve racore. Kjo rezistencë përbëhet nga koalicione të OSHC-ve lokale dhe ndërkombëtare rome dhe pro-rome, të drejtave civile, grupeve anti-raciste dhe aktiviste të strehimit, organizatave mjedisore në bazë dhe komuniteteve të prekura drejtpërdrejt, të cilët kanë zhvilluar fushata të gjata, protesta dhe avokim. veprime kundër interesave të fuqishme.

Pas dy dekadash ka përparim me hapa të vegjël në përfshirjen e romëve në përgjithësi, është koha për t’u përballur me kufijtë e politikave sociale të kujdesshme, në rritje dhe ‘të buta’ dhe për të pranuar se neglizhenca zyrtare dhe politike e racizmit mjedisor nuk është një mbikëqyrje e pafajshme ose aksidentale. Tani më shumë se kurrë, me katastrofën klimatike në prag, koha është thelbësore kur bëhet fjalë për drejtësinë mjedisore. Tani është koha për të siguruar që romët dhe minoritetet e tjera të racializuara të mos jenë të anashkaluar në kërkimin verbërisht të Evropës për një shoqëri rezistente ndaj klimës që nuk lë askënd pas.

 

 

Më të lexuarat