“Kryetari grek abuzon & kërcënon në mënyrë rraciste një nënë dhe fëmijë rom”

Të fundit

Community Reporters Albania
Community Reporters Albaniahttps://reportersalbania.com
C.R.A është një organizatë jo-fitimprurëse e cila ka qëllim të promovojë gazetarinë qytetare në Shqipëri. Misioni i Community Reporters Albania është të raportojë çështjet sociale të thelluara me natyrë investigative.

Qendra Evropiane për të Drejtat e Romëve (ERRC) dënon ashpër veprimet e fundit të kryetarit të Bashkisë së Perama, Giannis Lagoudakos, siç janë kapur në një video shqetësuese që u shpërnda gjerësisht në internet. ERRC kërkon nga autoritetet kompetente që të hetojnë sjelljen e kryetarit Lagoudakos dhe të inspektojnë veprimet dhe përgjegjësitë e policisë lokale. Në video, kryebashkiaku Lagoudakos shihet duke u përfshirë në një konfrontim të ashpër me një familje rome, duke kërcënuar një grua rome me burg dhe ndarje nga fëmijët e saj, duke barazuar kushtet e tyre të jetesës me ato “për derrat” dhe duke drejtuar një rrjedhë uji nga një rezervuar komunal në familjen rome. Lagoudakos mund të dëgjohet duke thënë: “Më jep zorrën këtu”, dhe një grua duke u përgjigjur: “Po sikur fëmijët e mi të lëndohen?” Përgjigja e tij: “Nëse ndërhyn, do të shkosh në burg!” Kryebashkiaku i Peramas bërtet me inat në pamjet e video-s. Dhe shton: “Unë do t’ju them se nga çfarë do të vuajnë foshnjat. Fëmijët do të përfundojnë në një strehë, dhe ju do të përfundoni pas hekurave. Ky hambar [pokon drejt çadrës] nuk është për foshnjat por për derrat. Pra, nuk është larg nga kolera…”

Kryebashkiaku e shpërndau pa turp videon e ngjarjes në llogarinë e tij personale në Instagram, duke e mbishkrimin “Eleminimi i kushteve josanitare”. Sjellja e tij agresive dhe komentet nënçmuese, çnjerëzore janë një manifestim i hapur i diskriminimit racor, duke nxitur paragjykimet ndaj komuniteteve rome. Veprimet e tij shkelën të drejtat e tyre njerëzore dhe parimet themelore të dinjitetit dhe respektit njerëzor, si dhe nxitjen e urrejtjes dhe stigmatizimin e romëve, të cilët tashmë janë në kushte të margjinalizuara dhe të cenueshme.

“ERRC e dënon ashpër këtë incident dhe i bën thirrje prokurorit publik që të nisë një hetim ex officio për deklaratat dhe veprimet alarmante të kryetarit, pasi viktima është dukshëm një grua rome. Duke marrë parasysh gjasat e mëdha që veprimet e tij janë të motivuara nga paragjykimi racor, ky krim duhet të ndiqet penalisht si një krim i urrejtjes kundër romëve”, tha Jonathan Lee, Drejtor i Avokimit dhe Komunikimit të ERRC. ERRC dhe organizata të tjera të shoqërisë civile greke po u drejtohen zyrtarisht autoriteteve greke, duke u kërkuar atyre që të ndërmarrin veprime të menjëhershme kundër një mosrespektimi të tillë të dukshëm të të drejtave të njeriut, duke përfshirë paraqitjen e një ankese penale pranë Prokurorit të Shkallës së Parë të Athinës për të siguruar që kjo çështje të merret seriozisht dhe se drejtësia vihet në vend.

Strehimi i romëve në Greqi

Ka të paktën 265,000 romë në Greqi sipas shifrave të cituara nga Grupi i të Drejtave të Minoritetit. Në dekadat e fundit, romët janë përballur me dëbime me forcë nga autoritetet, duke lënë vendbanime të tëra të dëbuara gjatë viteve. Në vitin 2007, mbi 100 familje rome u dëbuan nga rezidencat e tyre dhjetëvjeçare në rrugën Aghiou Polykarpou, Athinë, pa alternativa nga autoritetet. Mohimi i të drejtës për strehim adekuat është një çështje kryesore me të cilën përballen komunitetet rome.

Të dhënat e vitit 2021 të dokumentuara nga Ministria e Punës dhe Çështjeve Sociale ‘Sekretariati i Përgjithshëm i Solidaritetit Social dhe Luftës Kundër Varfërisë’ zbuluan se 87% e romëve në zona të ndara të jetesës janë të detyruar të jetojnë në privim, në shtëpi të parafabrikuara, me infrastrukturë të papërshtatshme dhe mungesa e aksesit në ujë të pijshëm, energji elektrike, ngrohje dhe një tualet në shtëpitë e tyre. Racizmi mjedisor kundër komuniteteve rome është strukturor dhe i lidhur me forma të tjera të diskriminimit dhe përjashtimit me motive racore.

Më 25 mars 2014, ERRC paraqiti një ankesë kolektive kundër Greqisë sipas Kartës Sociale Evropiane të Rishikuar për mosrespektim të nenit 16 të Kartës, duke marrë parasysh se romët nuk gëzonin efektivisht të drejtën e tyre për strehim, se legjislacioni kombëtar diskriminonte romët në çështjet e strehimit dhe se romët shpesh ishin subjekt i dëbimeve me forcë.

Detyra e kryebashkiakut Lagoudakos duhet të jetë sigurimi dhe sigurimi i kushteve adekuate dhe të denjë të jetesës për grupet vulnerabël dhe komunitetet rome në vend që t’i turpërojë dhe fajësojë ata se jetojnë në varfëri dhe margjinalizim. Për periudhën 2014-2020, Greqisë iu ndanë gjithsej 15.11 miliardë euro në fonde të BE-së, nga të cilat të paktën 28.1% duhet të ishin shpenzuar në Fondin Social Evropian, me të paktën 20% të saj për promovimin e përfshirjes sociale dhe luftimi i varfërisë.

Varfëria e racializuar e përjetuar nga familjet rome është një kujtesë e qëndrueshme e dështimit të politikanëve dhe politikëbërësve grekë për t’u siguruar qytetarëve grekë infrastrukturën dhe strehimin bazë. Trendi i urrejtjes në Greqi Ka arsye të rëndësishme për shqetësim lidhur me trendin në rritje të krimeve të urrejtjes kundër komuniteteve rome, si dhe modelin e vrasjes së romëve nga policia në Greqi në vitet e fundit. Në vitin 2023, policia greke qëlloi një djalë rom të paarmatosur 17-vjeçar, Christos Michalopoulos, pas një ndjekjeje me makinë në qytetin e Thebës, në veri të Atikës. Sipas raportimeve të mediave, makina, me katër pasagjerë, dy djem dhe dy vajza të moshës 15-17 vjeç, nuk ndaloi kur u urdhërua. Policia pohon se një nga pasagjerët e mitur ka tentuar t’i rrëmbejë armën policit, e cila ‘shkëput’ duke vrarë djalin.

Vëllai i viktimës pretendoi se ishte polici që qëlloi me armë. Në vitin 2022, një djalë rom i paarmatosur 16-vjeçar, Kostas Frangoulis, vdiq nga plagët e tij pasi u qëllua në kokë nga një oficer policie gjatë një ndjekjeje për një faturë të papaguar 20 euro karburanti. Të shtënat fatale shkaktuan tre netë trazira dhe protesta në Greqi. Në vitin 2021, në Peramë, shtatë policë grekë me motoçikleta në ndjekje të një makine të vjedhur hapën zjarr mbi tre personat romë të paarmatosur të automjetit, duke vrarë një 18-vjeçar të paarmatosur, Nikos Sabanis dhe duke plagosur rëndë një 16-vjeçar të vjetër.

Një video incizim zbulon qartë 30 deri në 40 të shtëna dhe një bisedë radio midis qendrës operative të policisë dhe oficerëve të pranishëm tregon se oficerët identifikuan tre romë në automjet. U rrëzua njoftimi për shtyp i policisë që pretendonte se janë plagosur shtatë efektivë, një 20-vjeçar i vdekur me precedentë penalë dhe lëndime të lehta të një të mituri të qëlluar. Në realitet, asnjë oficer nuk u lëndua; i ndjeri ishte një 18-vjeçar pa precedentë penalë, ndërsa djali 16-vjeçar ka mbetur i plagosur rëndë.

Në një letër të hapur drejtuar kryeministrit grek, ndërgrupi kundër racizmit dhe diversitetit të Parlamentit Evropian (ARDI) dhe ERRC u kërkuan autoriteteve të hetojnë mundësinë e motivimit racor pas përdorimit joproporcional të forcës, duke shprehur shqetësimin për mbulimin kombëtar të lajmeve. shkaktoi një valë ndjenjash anti-rome, ku prokurori i referohej romëve si një “kërcënim social”. Në vitin 2019, një 52-vjeçar rom u vra në Solomos të Greqisë. Sipas policisë, ngjarja ka ndodhur kur dy burra romë, të moshës 52 dhe 54 vjeç, dyshohet se kanë tentuar të vjedhin disa pula nga prona e një 35-vjeçari jo-rom. Pronari i pronës i ka parë dy burrat në oborrin e tij dhe ka hapur zjarr ndaj tyre me pushkë gjuetie, duke vrarë romin. Në vitin 2018, një vajzë rome 13-vjeçare u qëllua për vdekje në një incident racist në kampin afër qytetit të Amfissa-s, kur një kasap 34-vjeçar hyri me makinë në kamp dhe qëlloi me armë gjahu nga kamioni i tij. Plumbi dyshohet se ka humbur viktimën e synuar dhe ka goditur vajzën trembëdhjetë vjeçare.

Në vitin 2017, disa organizata të të drejtave të njeriut (ERRC, Monitori grek i Helsinkit (GHM), Solidariteti Tani, Grupi për të Drejtat e Minoriteteve Greqi (MRG-G) dhe Organizatat dhe Komunitetet e Koordinuara për të Drejtat e Njeriut të Romëve në Greqi (SOKADRE)). rrjeti i 30 komuniteteve rome dhe 5 OJQ-ve greke që punojnë për të drejtat e romëve – bëri thirrje për veprim të menjëhershëm për të garantuar sigurinë e familjeve rome në Menidi, Athinë, pasi turmat e zemëruara sulmuan një lagje rome pas vdekjes tragjike të një djali 11-vjeçar, i cili u vra nga një plumb endacak, i cili sipas mediave mund të jetë qëlluar nga një person rom. Një video e postuar në internet nga grupet e ekstremit të djathtë tregon sulme me zjarrvënie në shtëpinë e të dyshuarit rom, me njerëz që marshojnë dhe brohorasin sharje të tilla si “gipos, , derra, vrasës”.

Videoja përfundon me kërcënimin për më shumë dhunë ndaj romëve në Menidi. Pavarësisht kërcënimeve për dhunë të mëtejshme, nuk u arrestua. Në të gjithë Evropën, politikanët dhe figurat publike promovojnë deklarata publike raciste, gjuhën e urrejtjes dhe nxitjen e urrejtjes kundër romëve. Gjuha e urrejtjes shpesh manifestohet në krime të urrejtjes, eurodeputeti grek Giannis Lagos u dënua me 13 vjet burg për drejtimin e Agimit të Artë, një parti e ekstremit të djathtë të përshkruar nga gjykatat greke si ‘një organizatë kriminale’ që ka qenë e lidhur me disa akte të dhunës politike. Duke shfrytëzuar imunitetin e tij si eurodeputet, Lagos u largua nga Greqia për në Bruksel ditën e vendimit për të shmangur arrestimin.

ERRC solidarizohet me komunitetet rome në Peramë dhe në mbarë Greqinë. ERRC dhe organizatat e saj partnere mbeten të përkushtuara për të luftuar kundër diskriminimit racor dhe për të siguruar që të drejtat dhe dinjiteti i të gjithë individëve të respektohen dhe mbrohen. Përgjegjësia e autoriteteve për të reaguar dhe parandaluar incidente të tilla është integrale për promovimin e një shoqërie gjithëpërfshirëse dhe të respektueshme. Ata nuk mund të injorojnë apo normalizojnë më shfaqjen e vazhdueshme të krimeve të urrejtjes kundër komuniteteve rome në Greqi.”

Më të lexuarat