Historia e harruar e rezistencës rome në kampin Gjerman

Të fundit

Community Reporters Albania
Community Reporters Albaniahttps://reportersalbania.com
C.R.A është një organizatë jo-fitimprurëse e cila ka qëllim të promovojë gazetarinë qytetare në Shqipëri. Misioni i Community Reporters Albania është të raportojë çështjet sociale të thelluara me natyrë investigative.

Holokausti i Romëve ose gjenocidi rom – i njohur gjithashtu si Porajmos që do të thotë kohë të vështira dhe Samudaripen (“Vrasje masive”) – ishte përpjekja e planifikuar e Gjermanisë naziste dhe aleatëve dhe bashkëpunëtorëve të saj të Luftës së Dytë Botërore për të kryer spastrim etnik dhe përfundimisht gjenocid kundër Popujt evropianë romë dhe sinti gjatë epokës së Holokaustit.

Nën urdhërat e Adolf Hitlerit, më 26 nëntor 1935 u lëshua një dekret i Ligjeve të Nurembergut, duke i klasifikuar popullin rom si “armiq të shtetit të bazuar në racë”, duke i vendosur në të njëjtën kategori me hebrenjtë. Kështu, fati i romëve në Evropë ishte paralel me atë të hebrenjve në Holokaust.

Historianët vlerësojnë se midis 250,000 dhe 500,000 romë dhe sinti u vranë nga gjermanët nazistë dhe bashkëpunëtorët e tyre—25% deri në mbi 50% të vlerësimit më pak se 1 milion romë në Evropë në atë kohë.Hulumtimi i mëvonshëm i cituar nga Ian Hancock vlerësoi se numri i vdekjeve ishte rreth 1.5 milion nga rreth 2 milion romë evropianë.

Në vitin 1982, Gjermania Perëndimore njohu zyrtarisht se Gjermania naziste kishte kryer gjenocid kundër popullit rom.Në vitin 2011, Polonia miratoi zyrtarisht 2 gushtin si ditë përkujtimore të gjenocidit rom.

Brenda shtetit nazist gjerman, fillimisht persekutimi, pastaj shfarosja, kishte për qëllim kryesisht “përzierjet cigane”. Në dhjetor 1942, Heinrich Himmler urdhëroi dëbimin e të gjithë romëve nga Rajhu i Madh Gjerman dhe shumica u dërguan në kampin e përqendrimit të Ciganëve të krijuar posaçërisht në Aushvic-Birkenau. Romë të tjerë u dëbuan atje nga territoret e Evropës Perëndimore të pushtuara nga nazistët. Përafërsisht 21,000 nga 23,000 romë dhe sinti evropianë të dërguar atje nuk mbijetuan. Në zonat jashtë mundësive të regjistrimit sistematik, p.sh., në zonat e pushtuara nga gjermanët në Evropën Lindore dhe Juglindore, romët që ishin më të kërcënuar ishin ata që, sipas gjykimit gjerman, ishin “vagabondë”, megjithëse disa ishin në të vërtetë refugjatë ose të zhvendosur. Ata u vranë kryesisht në masakrat e kryera nga formacionet ushtarake dhe policore gjermane, si dhe nga task forcat Schutzstaffel (SS), dhe në rezistencën e armatosur kundër pushtimit nazist gjerman të Evropës.

Më të lexuarat