Avokati i Popullit në Greqi do të hetojë kryebashkiakun që abuzoi dhe kërcënoi në mënyrë racore një familje rome

Të fundit

Community Reporters Albania
Community Reporters Albaniahttps://reportersalbania.com
C.R.A është një organizatë jo-fitimprurëse e cila ka qëllim të promovojë gazetarinë qytetare në Shqipëri. Misioni i Community Reporters Albania është të raportojë çështjet sociale të thelluara me natyrë investigative.

Ombudsmani grek po trajton në mënyrë aktive një ankesë të paraqitur nga Qendra Evropiane për të Drejtat e Romëve (ERRC), Organizatat e Shoqërisë Civile Greke, Monitori grek i Helsinkit dhe Pro Bono Publico në lidhje me një incident ku kryetari i Bashkisë së Perama, Giannis Lagoudakos, abuzoi në mënyrë racore dhe kërcënoi një Nëna rome dhe fëmijët e saj.

“Ky incident tregon saktësisht pse romët shpesh nuk u besojnë institucioneve që teorikisht duhet t’i ndihmojnë. Ajo që shumica e romëve në të vërtetë përjetojnë në duart e shumë institucioneve publike është abuzimi”, tha presidenti i ERRC-së, Gjorgje Jovanoviq. “Kjo është edhe arsyeja pse romët shpesh nuk raportojnë diskriminim. Ata nuk besojnë se dikush me kapital të konsiderueshëm politik dhe shoqëror, si një kryetar bashkie, do të sillet ndonjëherë para drejtësisë për keqbërje ndaj njerëzve që zakonisht janë të margjinalizuar rëndë nga shoqëria.”

Në përgjigje të ankesës, Avokati i Popullit Grek, organi kombëtar për promovimin e trajtimit të barabartë dhe luftimin e diskriminimit, është zotuar të ushtrojë autoritetin e tij ex officio për të hetuar plotësisht incidentin. Hetimi do të fokusohet në çdo veprim zyrtar, mosveprim ose vendim që cenon të drejtat ose interesat legjitime të komuniteteve rome ose anëtarëve të tyre individualë.

Para kësaj, Monitori grek i Helsinkit ka bërë kallëzim penal në Prokurorinë e Gjykatës së Shkallës së Parë të Athinës. Pro Bono Publico, ERRC dhe Monitori i Helsinkit Grek gjithashtu i paraqitën një kërkesë për hetim disiplinor në lidhje me incidentin tek Sekretari i Administratës së Decentralizuar të Atikës, sipas një procedure administrative specifike në lidhje me zyrtarët e zgjedhur.

Në videon e tij të shpërndarë në rrjetet sociale, kryebashkiaku Lagoudakos mund të shihet duke poshtëruar publikisht një grua rome dhe fëmijët e saj. Ai e kërcënoi gruan me burgim dhe ndarje nga fëmijët e saj, i krahasoi kushtet e tyre të jetesës me ato të “derrave” dhe drejtoi drejt tyre një rrjedhë uji nga një rezervuar uji komunal.

“Zyrtarët e zgjedhur në të gjitha nivelet e qeverisjes veprojnë si garantues institucionalë të sigurisë së qytetarëve dhe zbatimit të sundimit të ligjit. Këto akte intensifikojnë anticiganizmin, si dhe frikën dhe pasigurinë brenda komuniteteve rome, dhe shtojnë përjashtimin social, duke ekspozuar shtetin dhe duke paraqitur rreziqe serioze për kohezionin social dhe ruajtjen e rendit ligjor”, tha drejtori i Pro Bono Publico, Georgios Tsiakalos. “Në shumë raste në Greqi dhe vende të tjera anëtare të BE-së, kandidatët që kërkojnë poste të zgjedhura, përdorin retorikë intolerante kundër komuniteteve rome. Për të parandaluar goditjen dhe stigmatizimin e mëtejshëm të romëve për përfitime mikropolitike, duhet të zbatohet një sistem i fuqishëm kontrollesh disiplinore, procedurash dhe sanksionesh në të gjitha nivelet e administratës”, shtoi Tsiakalos.

“Ky incident të kujton qëndrimin e autoriteteve greke ndaj romëve tridhjetë vjet më parë, kur publikonin me krenari imazhe nga veprimet e tyre të dhunshme ndaj romëve. Në atë kohë, puna e përbashkët e ERRC dhe GHM e nisur në vitin 1997 çoi në disa sanksione ndërkombëtare dhe i pengoi autoritetet nga veprime të mëtejshme të tilla. Prandaj sjellja raciste dhe e dhunshme e kryebashkiakut Lagoudakos, dhe promovimi i tij krenar për të, është një regresion i rëndë që autoritetet greke duhet ta sanksionojnë menjëherë në një mënyrë që të sigurohet që ajo të mos përsëritet”, tha zëdhënësi i Monitorit grek të Helsinkit, Panajote Dimitras.

Ky incident përfaqëson të fundit nga një seri krimesh të urrejtjes kundër komuniteteve rome në Greqi. ERRC ripohon angazhimin e saj për të qëndruar në krah të komuniteteve rome në të gjithë Greqinë, duke vazhduar të luftojë kundër diskriminimit racor dhe të avokojë për mbrojtjen e të drejtave dhe dinjitetit të të gjithë individëve. ERRC dhe organizata të tjera të shoqërisë civile greke u bëjnë thirrje autoriteteve greke të veprojnë me shpejtësi kundër shkeljeve të tilla flagrante të të drejtave të njeriut dhe të sigurojnë vënien e drejtësisë.

Organizatat do të vazhdojnë të monitorojnë shqyrtimin e rastit dhe përgjigjen nga autoritetet përkatëse.

Më të lexuarat