Një burrë Rom fiton çështjen e paraburgimit të paligjshëm kundër policisë Sllovake

Të fundit

Community Reporters Albania
Community Reporters Albaniahttps://reportersalbania.com
C.R.A është një organizatë jo-fitimprurëse e cila ka qëllim të promovojë gazetarinë qytetare në Shqipëri. Misioni i Community Reporters Albania është të raportojë çështjet sociale të thelluara me natyrë investigative.

Gjykata e Qarkut Bratislava  ka vendosur në favor të një 30-vjeçari rom me aftësi të kufizuar intelektuale, i cili u mbajt në mënyrë të paligjshme në paraburgim policor për katër javë në vitin 2013. Gjykata, në vendimin e saj të shkallës së parë, e shpërbleu burrin nga Moldavia Nad Bodvou 4,000 € si kompensim për ndalimin e tij të paligjshëm dhe keqtrajtimin që ai pësoi gjatë qëndrimit në paraburgim. Përfaqësimi ligjor u ofrua nga Qendra Evropiane për të Drejtat e Romëve (ERRC) dhe Fondacioni Validity (MDAC). Ministria e Drejtësisë nuk e ka apeluar vendimin, që do të thotë se aktgjykimi është i formës së prerë.

“Unë e konsideroj të drejtë vendimin me të cilin gjykata i dha dëmshpërblimin paditësit”, tha Ján Bartánus, Avokati, i cili përfaqësonte romin përpara Gjykatës. “Është e palejueshme që dikush të kalojë javë të tëra në paraburgim vetëm për shkak të mosveprimit të pajustifikueshëm të hetuesit. Gjykata ka vërtetuar saktë se ndalimi i paligjshëm kishte një ndikim negativ në jetën personale të kërkuesit.”

Presidenti i ERRC-së Gjorgje Jovanoviç përshëndeti vendimin e Gjykatës, por tha se rasti ishte tregues i një problemi më të gjerë brenda sistemit të drejtësisë penale sllovake: “Ndalimi i paligjshëm i këtij romi nuk është vetëm një dështim i policisë lokale, është një shembull tjetër i papranueshëm. i mohohet drejtësia një personi rom nga një sistem që është institucionalisht racist. Sistemi që e lejoi atë të mbahej ilegalisht në paraburgim për katër javë dhe e bëri të presë shtatë vjet për një gjykim, është i njëjti që kryen profilizimin e paligjshëm etnik dhe mbush burgjet me romë. Është i njëjti sistem që lejon bastisjet pa dallim të policisë që sulmojnë gratë, burrat dhe fëmijët romë. Është i njëjti sistem në të cilin oficerët e policisë nuk përballen me akuza penale për abuzim të dhunshëm ndaj fëmijëve romë në një stacion policie. Ky vendim nxjerr në pah të çarat në sistemin e drejtësisë penale dhe ne jemi të kënaqur që Ministria e Drejtësisë ka bërë një hap pozitiv në zgjedhjen e mos apelimit të çështjes.”

Burri rom u arrestua natën e 16 qershorit 2013 në lagjen me shumicë rome të rrugës Budulovská në Moldava nad Bodvou. Komuniteti kishte mbajtur një festë atë ditë, duke festuar përfundimin e një projekti Romë Net të financuar nga BE për përfshirjen e romëve në qytet. Policia bashkiake kishte vizituar komunitetin gjatë pasdites, pa asnjë kundërshtim. Në orën 23:00 mbërriti një patrullë e policisë së shtetit dhe kërkoi të reduktohej muzika, për të cilën komuniteti ra dakord dhe festa përfundoi. Më vonë atë natë mbërriti një patrullë policie dhe filloi të ngacmonte një adoleshente rome. Si pasojë, disa fëmijë, së bashku me romun, kanë gjuajtur me gurë makinën e policisë. Policia ka vënë në mbajtje 30-vjeçarin rom. Kodi Penal Sllovak kërkon që akuzat/akuzat penale të hiqen menjëherë kur autori i supozuar të zbulohet se ka një paaftësi mendore që i privon ata nga përgjegjësia penale. Është konfirmuar se punonjësi i policisë hetuese ka ditur për paaftësinë e romit nga një ekspertizë. Në vend që ta lironin menjëherë, policia e mbajti atë në paraburgim për dy muaj e gjysmë, kohë gjatë së cilës policia kishte në posedim ekspertizën për katër javë. Ai raportoi se ishte ngacmuar nga të burgosur të tjerë në paraburgim dhe dëshmitarët konfirmuan se policia e mbajti të lidhur në një karrige në stacion. Romi u lirua vetëm pas hapave ligjorë dhe ndërhyrjeve mbrojtëse nga avokati i ERRC që e përfaqësonte.

Ann Campbell, Bashkëdrejtoresha Ekzekutive e Validity kujtoi se ndalimi shpesh ka ndikim negativ në mënyrë disproporcionale te personat me aftësi të kufizuara intelektuale dhe psikosociale: “Meqë njeriu ka një paaftësi intelektuale, policia duhet të kishte nisur menjëherë një vlerësim për të përcaktuar se çfarë mbështetje i duhej për të kuptuar se çfarë po ndodhte dhe ushtronte të drejtat e tij. Ai duhet të kishte marrë informacion në një format të kuptueshëm dhe të shoqërohej nga një person të cilit i besonte gjatë arrestimit dhe përpunimit. Në vend të kësaj, ai u mbajt në kushte degraduese dhe poshtëruese. Policia e trajtoi me dëshirë në mënyrë të turpshme. Ata gjithashtu nuk morën asnjë hap për ta mbrojtur atë nga abuzimi i të burgosurve të tjerë. Ky trajtim mund të jetë edhe më skandaloz dhe shqetësues për dikë me aftësi të kufizuara intelektuale. Dështimi i policisë për të marrë parasysh të drejtat e tij si një person me aftësi të kufizuar intelektuale do të thoshte që ai në fakt ishte i heshtur, i paaftë për t’u ankuar për ndalimin e paligjshëm dhe abuzimin që përjetoi. Ky është një problem i përhapur gjerësisht në sistemet evropiane të drejtësisë penale, ku njerëzve me aftësi të kufizuara intelektuale shpesh u mohohet zëri dhe trajtohen sikur të mos kenë dinjitet dhe liri. Ne mirëpresim që gjykata e qarkut e njohu këtë aspekt të çështjes.”

Në tetor të vitit 2013, prokurori i përgjithshëm sllovak dhe policia sllovake nisën procedime disiplinore kundër degës së qarkut të zyrës së prokurorit dhe oficerit të policisë hetuese, përkatësisht, për sjellje të pahijshme të rënda në aktivitetet e tyre.

Rasti mendohet të ketë nxitur bastisjen masive të policisë në komunitetin rom në Moldavi dhe Bodvou vetëm tre ditë më vonë. Më 19 qershor 2013, gjashtëdhjetë e pesë policë të armatosur me shkopinj dhe qen bastisën komunitetin rom në rrugën Budulovská, duke plagosur pa dallim mbi 30 gra, burra dhe fëmijë. Sulmi nuk u hetua kurrë në mënyrë efektive nga autoritetet lokale, u bënë përpjekje për të mbuluar aktet e brutalitetit dhe romët që u ankuan në gjykatë madje u akuzuan për dëshmi të rreme për akuza të rreme kundër policisë.

Hulumtimi i kryer këtë vit nga ERRC dhe mbikëqyrësi global i drejtësisë penale Fair Trials tregon për pabarazitë tronditëse në përvojën e njerëzve romë në sistemet e drejtësisë penale të Republikës Çeke, Sllovakisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut. Hulumtimi detajon dëshminë se romët kanë më shumë gjasa profilizohen etnikisht dhe të përfshihen në sistemin e drejtësisë penale sesa jo-romët. Brenda sistemeve të drejtësisë penale të këtyre vendeve, romët kanë më pak gjasa të marrin përfaqësim adekuat ligjor, më shumë të ngjarë të mbahen në paraburgim dhe më shumë të ngjarë të marrin dënime me burg sesa homologët e tyre jo-rom.

 

Më të lexuarat