Bandat suedeze armatosen nga tregtarët e armëve në Ballkan

Të fundit

Brejdon Xhavara
Brejdon Xhavara
Brejdon Xhavara, është gazetar dhe aktivist i komunitetit rom dhe egjiptian në Shqipëri.

Kontrabandistët e armëve të Ballkanit janë duke furnizuar grupet kriminale të Suedisë me kallashnikov i, pistoleta serbe dhe bomba dore të epokës Jugosllave, duke nxitur dhunën në rritje të bandave të vendit, sipas një raporti të ri nga Iniciativa Globale Kundër Krimit të Organizuar Transnacional.

Raporti, thekson sesi kryhet gjithnjë e më shumë krimi me armë në të gjithë Suedinë duke përdorur armë ballkanike, me dhjetëra banda që konkurrojnë për kontrollin e drogës së Suedisë, kumarit të paligjshëm dhe tregjeve të seksit shpesh ndajnë të njëjtët furnizues të armëve.

Ajo që kemi parë në vitet e fundit janë grupe të krimit të organizuar kryesisht të vendosur në Serbi që krijojnë përfaqësues në Suedi për të marrë ngarkesa të drogës dhe armëve“, tha hetuesi suedez Gunnar Appelgren për Iniciativën Globale.

Grupet që marrin armë nga këta trafikantë përfshijnë banda suedeze dhe sindikata të drogës me bazë familjare. Të tjerët përfshijnë banda rinore midis diasporës somaleze të Suedisë, si dhe një grup famëkeq “peshkaqenësh” që ka shfrytëzuar komunitetin e vet të emigrantëve ortodoksë-krishterë nga Lindja e Mesme për dekada.

Duke përdorur kontaktet e tyre në komunitetin e madh suedez të Ballkanit, trafikantët ndajnë armët e vogla në pjesë dhe i dërgojnë me rrugë përgjatë rrugëve të drogës në Skandinavi, kryesisht përtej Urës Oresund, një hapësirë ​​prej 16 kilometrash që lidh Danimarkën me qytetin suedez të Malmo, sipas një artikulli të vitit 2017 nga shitja norvegjeze Dagbladet.

Shumica e artikujve janë të porositura paraprakisht dhe blerjet më të mëdha të kallashnikovit vijnë me granata dore, të cilat i shesin në rrugët suedeze për 100 korona (12 dollarë amerikanë) dhe janë bërë symbol i luftërave gjithnjë e më të dukshme të krimit në Suedi.

Si rezultat, një studim i policisë suedeze nga qershori 2020 zbuloi se një e treta e të gjitha armëve të paligjshme në Stokholmin e Madh janë Zastavas serbë.

Pavarësisht se vuri në dukje gjithashtu popullaritetin në rritje të pistoletave të modifikuara e të prodhuara në vend – e njëjta që përdoret për ngjarje të ndryshme, por të ripozicionuara për të qëlluar drejtpërdrejt – Iniciativa Globale përfundoi në mënyrë të ngjashme në raportin e saj të fundit se shumica e armëve të paligjshme të zjarrit në Suedi janë me të vërtetë nga ish- Jugosllavia.

Ironikisht, dhuna e tanishme publike midis grupeve kriminale suedeze i detyrohet pjesërisht trashëgimisë së Juggemaffian ( Mafia Jugosllave ) që nga shpërbërja që mbizotëroi në nëntokën kriminale të Stokholmit deri në vitet 1990.

Duke operuar nga qytetet kryesore në Suedi dhe Danimarkë, grupi i themeluar nga bashkëpunëtorët e të dyshuarit serb për krime lufte Željko “Arkan” Ražnatović – monopolizoi me sukses pjesë të rëndësishme të ekonomisë kriminale urbane.

Shkatërrimi i grupit ka parë përhapjen e bandave të vogla, të organizuara lirshëm dhe “të pa prekura” në rrugë, mosmarrëveshjet publike të të cilave me armë dhe granata rrisin vëmendjen e padëshiruar të mediave.

Burimi:https://www.occrp.org/ Përkthyer dhe Përshtatur C.R.A

Më të lexuarat